2014. szeptember 11., csütörtök

Adakozásra való Felhívás!

Kedves Testvérek!
A ránk jövő vasárnapon, szeptember 14.-én , a perselyadományunkkal támogassuk mi is  a kárpátaljai testvéreinket!
Tisztelettel: Mészáros Zoltán

Félnek a téltől

Félve várják a hideg beköszöntét a kárpátaljaiak. Ukrajnában egyelőre nem tudni, hogy meddig lesz még gázszolgáltatás, a helybeliek azt beszélik, hogy télen már nem tudnak gázzal fűteni, főzni. Aki csak tud, áttérne a vegyes tüzelésre, azonban erre sokaknak nincs pénze. Bogárdi Szabó István püspök adakozásra kérte a dunamelléki református gyülekezeteket.
A villanyt is kikapcsolhatják?
Sokan tartunk a téltől, nem érezzük magunkat biztonságban, hiszen eddig szinte minden gázfűtéssel működött - mondta a Parókia portálnak a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, a diakónia vezetője. Nagy Béla hozzátette: Senki nem tud biztosat, azt is hallani, hogy nemcsak a fűtést, hanem akár a villanyt is kikapcsolhatják. 
- Hivatalos tájékoztatást nem kapunk. Néhány református intézmény - iskola, óvoda, idősek otthona, gyermekotthonok - mellett hatvanöt parókia fűtését is meg kell oldani, ahol csak lehetséges át kell állnunk vegyes tüzelésre. Kapcsolatainknak köszönhetően a napokban sikerült húsz teherautónyi fát vásárolnunk, amiből adunk a szegényeknek, nehéz sorsú embereknek, és természetesen nem csak a reformátusoknak segítünk. Problémát jelent azonban, hogy hiába szeretnénk még több fát venni, nagyon nehéz hozzájutni, mert mindenki sorban áll érte. 108 református gyülekezetünk van, több mint három ezer család várja tőlünk a segítséget.
Égbe szökő árak, munkanélküliségNagy Béla elmondta azt is, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat adományain kívül nincs tudomásuk nagyobb szervezett adomány érkezéséről, pedig tudják, hogy az anyaországban sokan gyűjtenek a kárpátaljaiak számára. 
- Nagyon bonyodalmas a segélyszállítmányok érkezése, mert ami beérkezik az országba, az vámzár alá kerül, és a kijevi humanitárius bizottság dönti el, hogy mi „léphet be” vámmentesen Ukrajnába. Sajnos vannak olyanok is, akik visszaélnek a nehéz helyzettel és indokolatlanul akarnak segélyhez jutni, ezért igyekszünk személyes családlátogatásokon is meggyőződni arról, hogy valójában a rászorulók kapják meg a segítséget.
Az ukrán-orosz tűzszünet aláírása óta mintha nyugodtabb lenne a helyzet Kárpátalján - folytatta Nagy Béla. - Gondot jelent azonban, hogy mindennek - az élelmiszertől a benzinig - emelkedik az ára, munka azonban alig van, a köztisztviselőket is kényszerszabadságra küldik, mert nem tud nekik fizetni az állam.
Élelem, meleg ruha, bundás cipő, takaró, kályha
A Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka azt mondta, hogy bármilyen segítség jól jön, de amire a leginkább szükségük van: élelem, fa, meleg ruhák, bundás cipők, gumicsizmák, takarók, ágyneműk illetve vegyes tüzelésű kályhák. Az egyházkerület rendelkezik engedéllyel, hogy hivatalos úton is fogadhasson adományt.
Alternatív fűtési lehetőségekKözben Budapesten Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke adakozásra kérte fel a református gyülekezeteket.
Mindennap imáinkban hordozzuk az Ukrajnában kialakult háborús konfliktus miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarságot - fogalmazott a református püspök.
- A háborús fenyegetettség mellett a kárpátaljai reformátusok egyik legnagyobb gondja, hogy teljes bizonytalanságba került a gázellátás. A parókiák többségében is csak gázkazán üzemel, ezért szükség lenne arra, hogy mielőbb alternatív fűtési lehetőséget építsenek ki. Az átalakítás súlyos anyagi terhet jelent, ezért úgy döntöttünk a legutóbbi esperes-gondnoki értekezleten, hogy megpróbálunk segíteni. Kérjük a dunamelléki református gyülekezeteket, hogy akár valamelyik vasárnapi perselyadománnyal, akár adakozással segítsünk kárpátaljai testvéreinknek ezt a gondját megoldani. Ez nem kötelező, csak kérés.
Kérjük
Bogárdi Szabó István püspök körlevelet adott ki, amelyben azt írja: „Esperes-gondnoki értekezletünk úgy határozott, hogy az egyházmegyék gyűjtést szerveznek, és az erre a célra az egyházmegyéknek megküldött adományokat a kárpátaljaiakkal egyeztetve mielőbb eljuttatjuk, hogy mind az épületgépészeti eszközöket beszerezhessék, mind a szükséges munkálatokat elvégezhessék. Tisztelettel kérünk Benneteket, hogy az általatok megjelölt vasárnap perselypénzét irányítsátok erre a célra, illetve a gyülekezet körében hirdessetek adakozást. A beérkező adományokat az esperesi hivatalok fogadják, és külön nyilvántartják.” - olvasható a körlevélben.
Az adakozás módja
Aki adakozni szeretne a kárpátaljai magyaroknak, megteheti a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül, vagy akár egyénileg is. Bővebb információt kaphat a részletekről a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnokától az alábbi elérhetőségeken:
Nagy Béla
magyar mobil: 30/694-69-86
e-mail: info@kre-diakonia.net

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése