2014. április 14., hétfő

Református Egység Fesztivál

 
Református Egység Fesztivál
2014. május 24. Debrecen
 
A Kárpát-medencei református egyházak együttműködésének és szövetségének megerősítését közel tizenöt ezren ünnepelték 2009. május 22-én Debrecenben, a Nagytemplomban megtartott, a Magyar Református Egyház létrejöttét kimondó alkotmányozó zsinathoz kapcsolódó hálaadó ünnepen. 2014. május 24-én, az esemény ötéves évfordulóján a Református Egység Fesztivál ismét Debrecenben népesíti be a Nagytemplom és a református kollégium környékét, közös ünneplésre hívva Kárpát-medence több ezer református gyülekezetét, sok színes programmal bemutatva egyúttal az egyház sokrétű, az egész emberi életutat végigkísérő szolgálatát.
Célkitűzés
Az egész családnak tartalmas programokat nyújtó fesztivál célja az elmúlt években folyamatosan építkező egységünk megjelenítése, hozzájárulva összetartozásunk további megerősítéséhez, megszólítva – a helyszínből adódóan – egyúttal a rendezvénynek otthont adó várost is.
Téma
„Krisztus a jövő, együtt követjük őt!" – hangzott 2009-ben a hálaadó ünnep Kárpát-medencei egységünket kifejező hitvallása. Míg az alkotmányozó zsinat pillanataiban sokak várakozását a „jövő" szócska tükrözte, öt év elteltével most az „együtt" gondolatköre kaphat nagyobb hangsúlyt. A „Legyenek láthatóvá tetteid" (Zsolt 90,16) bibliai jelmondat jegyében megrendezendő fesztivál a magyar reformátusok idén megtartott hetedik világtalálkozójának egyik központi rendezvénye lesz.

ProgramAz eseménysor délelőtt 10 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét. A színpadi programok (koncertek, színdarabok, táncbemutatók, gyermekműsorok), kiállítások, kerekasztal beszélgetések több helyszínen zajlanak majd. A szabadtéren felállított nagyszínpad, kisszínpad és gyermekszínpad mellett szerepet kap a Nagytemplom, a Kistemplom, valamint egyebek mellett a református kollégium udvara és díszterme is. A programok összeállítása során fontos cél az egyházhoz kötődő, minőségi produkciók felvonultatása. A fesztiválszerű, részben kisebb gondolatébresztő programelemekből is építkező eseményfolyamot délután 4 órától közös istentisztelet zárja úrvacsorai közösséggel.
Bemutatkozik az egyházAz egyházi szolgálati területek kreatív bemutatkozása során az a szervezőelv kap kiemelt hangsúlyt, hogy az egyház hogyan jelenik meg a társadalomban, a „bölcsőtől a koporsóig" hogyan szólítja meg az embereket és hogyan segíti őket életútjuk során. Egy-egy életkorhoz kapcsolódó szolgálati területet egy-egy intézmény képvisel majd, lehetőség lesz ugyanakkor az egyházi munkaágak Kárpát-medencei jelenlétét is megismerni. A végigjárható „állomásokon" – születés, kisgyermekkor, kisiskolás kor, középiskolás kor, fiatal felnőtt (egyetemista) kor, felnőttkor, időskor – és ezzel párhuzamosan a lehetőségek piacán így bontakozhat ki a fesztivál látogatói számára egyházi életünk gazdagsága, amivel Kárpát-medencei reformátusként a gyülekezetekben, az oktatási intézményekben, a különböző speciális lelkigondozói szolgálatok, egyházi civilszervezetek, kiadók és református médiumok munkája nyomán – és még számos helyen és formában – nap mint nap találkozhatunk.
Gyakorlati tudnivalók

Szállás, étkezés

A programokon való részvétel előzetes regisztrációt, jelentkezést nem igényel, ugyanis a résztvevők várhatóan nagy számára tekintettel a szervezők szállást és étkezést nem tudnak biztosítani.

A szervezők bátorítják a gyülekezeteket, hogy összefogva, és ha tehetik, a testvér-gyülekezeteikkel közösen vegyenek részt az ünnepi alkalmon. Ez az esetleges szállásigények megoldásában is segítséget jelenthet, de akár az egész hétvégére közös programokat szervezve a testvér-gyülekezeti kapcsolatok erősítéséhez is hozzájárulhat.

A fesztiválra érkezők a www.iranydebrecen.hu honlapon találhatnak információkat a debreceni és Debrecen környéki szállásokról. A szálláshelyeket közvetlenül a szálláshelyek elérhetőségén lehet foglalni.

Az ünnepi esemény idején szervezett, közös étkezés nem lesz. Frissítő italokat és ételt a téren felállított sátraknál kedvezményes áron lehet majd vásárolni.

Tájékozódás

A rendezvény helyszínén önkéntesek segítik majd a program lebonyolítását. Az információs pontnál igyekeznek a résztvevőknek segíteni, valamint az egyénileg és csoportosan érkezőknek a pályaudvaron és a nagyobb csomópontoknál adnak majd pontos útbaigazítást. A busszal és személygépkocsival érkezők útvonalát a városon belül táblák is segítik majd.

Utazás

Az utazás történhet egyénileg vagy szervezett csoportokkal. A szervezetten érkező autóbuszokról a püspöki hivatalok nyújtanak bővebb tájékoztatást.

Parkolás

A rendezvényre a buszoknak ingyenes parkolóhely áll rendelkezésre. Személygépkocsival érkezők számára nem tudunk ingyenes parkolóhelyet biztosítani.
Kálvin emlék-istentisztelet és szoboravatás
2014. július 10. Sepsiszentgyörgy
A Kálvin Emlékévek idén a genfi reformátor halálának 450. évfordulójáról megemlékezve érnek véget. Az emlékév kiemelkedő eseményéhez – felavatják Kálvin első erdélyi egész alakos szobrát – fesztivál és a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete, a Generális Konvent közgyűlése kapcsolódik.
Kiemelt kapcsolódó programok

Lendület – Református Ifjúsági Találkozó
2014. május 10. Nagybereg
További információ: krisz.org
Református Zenei Fesztivál
2014. május 23-25. Budapest
További információ: rzf.reformatus.hu
Református Egyházi Napok Dunántúl
2014. július 4-6. Őriszentpéter
További információ: www.rend.hu
Egyházkerületi események
IV. Czeglédi Péter Napok2014. május 1-4. Léva, Zalaba
További információ: www.refleva.com, www.bars.reformatus.sk, www.gimnazium.refleva.com
VIII. BIHart Református Művészeti Fesztivál2014. május 12-18. Biharkeresztes
További információ: www.ttre.hu
Egyházkerületi Családi Nap2014. augusztus 23. Nagybereg
További információ: refua.tirek.hu
Egyházmegyei Családi Nap2014. szeptember 13. Bátka
További információ: www.refgomor.sk
Kálvin-konferencia és domborműavatás2014. szeptember 27. Bácskossuthfalva
További információ: www.szrke.com
IX. Bátorkeszi István Napok2014. október 19–31. Bátorkeszi
További információ: www.batorkeszialap.com
Presbiteri konferencia és tudományos ülés a Bodrogkeresztúri Református Konvent 280 éves évfordulójára2014. november 8. Sárospatak
További információ: www.tirek.hu
Ifjúsági programok

Függőleges keresztény ifjúsági konferencia
1. 2014. május 2-4. Maros megye
2. 2014. május 16-18. Székelyhíd
További információ: fuggoleges.ro
Szeretethíd - Kárpát-medencei önkéntes napok
2014. május 16-17. Kárpát-medence református gyülekezeteiben
További információ: www.szeretethid.hu
élesztŐ Országos ifjúsági találkozó
2014. július 23-27. Kopárhegy
További információ: www.firesz.sk
Kárpát- medencei ifjúsági Imaéjjel
2014. október 10. Kárpát-medence református gyülekezeteiben
További információ: www.reformatus.hu/lap/ifi/imaejjel/
COOL-TÚRA
2014. október 12. Szentleányfalva-Arad
További információ: krisz12.eu
Várom az Urat adventi keresztyén zenefesztivál
2014. december 6. Kolozsvár
További információ: www.ike.ro

Forrás: www.reformatus.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése